ايمپلنت / كاشت ايمپلنت دندان
ارتودنسي نامرئي - اينويزيلاين
چرا ارتودنسي نامرئي؟
براي داشتن يك لبخند زيبا و دندانهاي مرتب، ديگر بيشتر از اين احتياجي به پر شدن دهان با سيم هاي بد شكل و براكت ها نداريد .
با افزايش اطمينان و ارزش و پيشرفت هاي روز افزون تكنولوزي ارتودنسي نامرئي ، اين روش را يك روش جايگزين براي براكت هاي سيمي معمولي بد شكل و قابل رويت كرده است.
الاينرهاي شفاف كه بريس هاي شفاف نيز ناميده مي شوند ، با استفاده از تكنولوژي پيشرفته كامپيوتري كه حركت دندان را پيش بيني مي كند ساخته شده و بدين ترتيب ابزارهاي ارتودنسي قابل برداشت را مهيا مي سازد كه به تدريج ، دندان ها را مرتب مي كنند.
ارتودنسي نامرئي با استاده از قالب پلاستيكي شفاف ساخته مي شود . همچنين از نيروي ثابت براي حركت دادن دندان ها استفاده مي شود .
اينويزيلاين مشابه روش سنتي مي باشد . بايد از اينويزيلاين در تمام روز استفاده شود ولي مي توان هنگام مسواك زدن و نخ دندان آنها را برداشت .
استفاده از اينويزيلاين يكي ازمناسب ترين روش براي بزرگسالاني مي باشد كه داراي مشكل بايت يا همان كي دندان را دارند و از گذاشتن ارتودنسي هاي ثابت اجتناب مي كنند و دليل اجتناب آنها ظاهر ظاهر نا زيبا در دندان ها مي باشد .
اينويزيلاين يا ارتودنسي نامرئي چيست ؟
در روش ارتودنسي نامرئي از يك سري قالب هاي پلاستيكي شفاف استفاده مي شود.
در اين روش از نيروي ثابتي براي حركت دادن دندان ها به صورت موثر استفاده شده است. اين ارتودنسي متحرك بوده و هر دو هفته يكبار تعويض مي شود.
پلاك هاي اينويزيلاين شباهت زيادي به محافظ هاي سنتي دهان دارند كه از يك پلاستيك شفاف ، سبك و نازك ساخته مي شود.
پلاك هاي اينويزيلاين در تمام طول شبانه روز بجز هنگام مسواك زدن و نخ دندان كشيدن بايد استفاده شود.
در مدتي كه شما پلاك هاي متحرك را مي پوشيد ، دندان هاي شما به تدريج حركت داده مي شوند .
اين حركت تا زماني كه نتايج مورد نظر بدست آيد ادامه خواهد يافت.
چرا بزرگسالان تمايل ندارند دندان هاي كج خود را صاف كنند؟
بسياري از بزرگسالاني كه مشكلات بايت يا كجي دندان دارند از صاف كردن دندان هايشان خودداري مي كنند. فقط به اين دليل كه نمي خواهند در محل كارشان بريس ارتودنسي كه شبيه مسير راه آهن هست را بپوشند.
اينويزيلاين توانسته است اين مشكل را حل كند. پلاك هاي اينويزيلاين تقريبا نامرئي هستند و در واقع استفاده از آنها خيلي راحت است.
طوري كه بسياري از افراد خيلي زود فراموش مي كنند كه آن را پوشيده اند.
ايمپلنت چيست؟
ايمپلنت به پيچ ساخته شده از جنس تيتانيوم گفته مي شود كه در استخوان فك كاشته شده و جايگزين دندان از دست رفته مي شود.
ايمپلنت هاي دنداني ميتوانند يك پارچه و يا دو تكه باشند و توسط پيچ اتصال قسمت تاج و ريشه به هم وصل شوند .
اگر فردي دندان خود را از دست بدهد ايمپلنت يا فيكسچر در اندازه همان ريشه به جاي آن قرار داده مي شود.
فيكسچرها قطعاتي در اندازه دندان طبيعي مي باشند. فيكسچر ها توسط ابزار بسيار دقيقي كنترل مي گردند و توسط دستگاه هاي بسيار دقيق ساخته مي شود.
ماده اي كه در ساخت ايمپلنت دندان استفاده مي شود، تيتانيوم است كه در واقع فلزي با كيفيت خوب محسوب مي شود. اين قطعات از جنس تيتانيوم هستند كه داراي تطابق بيولوژيك با بدن مي باشند و هيچگونه واكنش آلرژيك با بدن ندارند. تيتانيوم باعث ايجاد يك لايه محافظ در برابر خوردگي و تحليل بر روي سطح خود مي شود.
خاصيت غير مغناطيسي بودن آن و مقاومت در برابر اكسيژن و تركيبات اسيد و نمك شرايط لازم را براي استفاده از آن در ساختار استخوان فراهم مي كند.
به دليل خصوصيات ذكرشده ، هنگامي كه فيكسچر در فك بيمار قرار بگيرد، يك جسم خارجي به شمار نمي رود و با قرارگرفتن در فك بيمار با آن سازگار مي شود.
قطعه فيكسچر باعث رشد استخوان هاي كنار دندان هم مي شود و از تحليل استخوان فك جلوگيري به عمل مي آورد. انواع ايمپلنت دندان
اولين چيزي كه بيمار نيازمند به ايمپلنت به ذهنش متبادر ميشود اين است كه كداميك از انواع ايمپلنت بهتر است و گاها مبهوت از انواع ايمپلنت هاي دنداني موجود در بازار ( انواع ايمپلنت كره اي، آمريكايي ، ايمپلنتيوم ، ايمپلنت سوئيسي ، ايمپلنت sic و ... ) درمان خود را به تعويق مي اندازد.
غافل از اينكه غالب ايمپلنت ها خوبند به شرط آنكه توسط دندانپزشكي كه كار را ميداند انجام پذيرد. مهارت دندانپزشك در درمان ايمپلنت امري بس مهم و ضروري است.
مزاياي ايمپلنت دنداني
• در عين گران بودن درمان ، مزايا يي همچون راحتي، مقاومت بالا، كاربردي بودن، بازگرداندن توانايي جويدن طبيعي و زيبايي فوق العاده ، باعث ميشود تا رضايت خاطر بيماران نسبت به بريجهاي ثابت يا پرتز متحرك بيشتر شود. در صورت رعايت كامل بهداشت، اين دندان ها دائمي (Lifetime) خواهند بود.
• با درمان ايمپلنت، دندانهاي ديگر قرباني جايگزيني دندان از دست رفته نميشوند.
• پايه ايمپلنت مانند ريشه دندان داخل استخوان قرار گرفته و استخوان فك به دليل ساپورت توسط ايمپلنت تحليل نميرود. بنابراين فرم صورت، كمتر دستخوش تغييرات ناشي از از دست دادن دندان ميشود.
• به طور معمول طول عمر ايمپلنت دندان از ساير درمانهاي جايگزين طولاني تر است و در صورت از دست رفتن ايمپلنت، امكان جايگزيني مجدد وجود دارد.
انواع ايمپلنت چه تفاوت هايي با هم دارند؟
انواع ايمپلنت و تنوع بالاي آنها و تاثير بزرگ آنها برروي قيمت كاشت دندان يكي از عوامل سردرگم كردن مراجعين شده است
علاوه بر انتخاب نوع ايمپلنت توسط بيمار بر اساس كشور سازنده و قيمت، هنگام انتخاب فاكتور هاي زير در نظر گرفته مي شود:
• قيمت
• پشتيباني و كيفيت شركت سازنده و خدمات پس از فروش
• ميزان استخوان در دسترس
• ميزان استحكام استخوان و زمان گذاشتن ايمپلنت.
• اگر استخوان كافي براي گذاشتن ايمپلنت در دسترس نباشد مي توان در شرايط خاص مقداري استخوان برگرفته از نقاط ديگر پيوند زد.
بنابراين فاكتورهايي بيش از انتخاب بيمار در اين موضوع دخيل است.
چه مدت پس از جراحي ايمپلنت مي توان دندان دار شد؟
• ايمپلنت بعد از كاشته شدن در فك حدود ۳-۶ماه زمان لازم براي رشد و ترميم استخوان اطراف كاشت دندان است.
• جوش خوردن استخوان به ايمپلنت اصطلاحا” استئواينتگريشن ناميده مي شود.
زمان استئواينتگريشن به عوامل متعددي بستگي دارد، از جمله:
• ايمپلنت در كدام فك كاشته شده است، فك بالا يا فك پايين،
• در ناحيه جلو فك(قدام) يا عقب (خلف) ،
• آيا همزمان با كشيدن دندان ايمپلنت كاشته شده يا حدافل بين اين دو، فاصله زماني دو، سه ماهه بوده.
• آيا جراحي سينوس ليفت يا پيوند استخوان انجام شده است يا نه؟
تنها در شرايط بسيار بد استخواني ابتدا جراحي هاي بازسازي انجام شده و بعد از شش ماه جراحي كاشت انجام مي شود،در اكثر اوقات جراحي هاي بازسازي همراه با كاشت ايمپلنت انجام مي شوند و فقط طول مدت استئواينتگريشن بيش از حالت عادي است.
سن مناسب براي ايمپلنت كردن:
بايد تا سن 18 سالگي صبر كرد تا اسكلت صورت شكل كامل خود را پيدا كند در غير اين صورت ممكن است در آينده به خاطر رشد فك و صورت ايمپلنت دنداني كوتاه تر به نظر برسد.
در بعضي موارد مثلا اگر چند ايمپلنت دنداني در يك ناحيه كاشته شده باشد و پروتزي به شكل بريج روي ايمپلنت ها نصب شده باشد مقاومت بريج مانع از رشد اسكلتال در آن ناحيه ميشود و بنابر اين بيمار دچار دفرمتي صورت ميشود ولي پس از سن 18 سالگي هيچ محدوديتي وجود ندارد و تا هر سني ميتوان ايمپلنت دنداني انجام داد.
در سنين پايين تر براي تك دندان ميشود ايمپلنت دنداني انجام داد ولي بايد پروتز ايمپلنت دنداني بعد از 18 سالگي تعويض شود تا اندازه آن با دندان هاي مجاور تناسب داشته باشد.
در صورتي كه ايمپلنتها با طرحها و قطرها و زواياي مختلف از هم كاشته شوند ، بهتر است كه با روكش آني به يكديگر متصل شوند و به صورت گروهي روكش شوند تا اينكه تك تك و به طور مجزا روكش شوند به اين دليل كه ميتوانند در تحمل فشارهاي جويدن به كمك هم بيايند.
تشريح روند و طول درمان در كاشت ايمپلنت : جلسات ملاقات با بيمار از ابتدا بايد تشريح شود براي مثال كاشت يك واحد دندان در فك بالا به ترتيب زير است
جلسه اول كاشت فيكسچر روز 1
جلسه دوم بازكردن بخيه بعد از دو هفته روز 15
جلسه سوم چكاپ دو ماه بعد روز 75
جلسه چهارم بستن هيلينگ يك ماه بعد روز 105
جلسه پنجم قالبگيري بعد از پانزده روز روز 120
جلسه ششم امتحان فريم پنج روز بعد روز 125
جلسه هفتم تحويل پروتز پنج روز بعد روز 135
بزرگ شدن سينوس و نياز به جراحي سينوس ليفت براي كاشت ايمپلنت:
سينوس گونه اي حفره خالي دو فك بالا است كه با كشيده شدن دندان هاي زير آن بزرگ ميشود و فضاي كاشت ايمپلنت را كاهش مي دهد.
در اين موارد بايد فضاي ايجاد شده با پيوند استخوان پر شود تا بتوان ايمپلنت را در استخوان جديد كاشت به اين عمل سينوس ليفت مي گويند كه به دو صورت انجام ميشود.
سينوس ليفت بسته (Close Sinus Lift) : جراحي سينوس بسته در جابيكه حداكثر به سه تا پنج ميليمتر فضا احتياج است انجام مي شود وايجاد فضاي بيشتر از آن بايد به روش سينوس ليفت باز انجام ميشود.
كه اين روش همزمان با كاشت ايمپلنت انجام مي شود و پس از آن حداقل شش ماه بايد صبر كرد.
سينوس ليفت باز (Open sinus Lift) :
جراحي سينوس باز در جاييكه به بيش از سه ميليمتر فضا جهت كاشت ايمپلنت احتياج است انجام مي شود و معمولا به گونه اي انجام مي شود كه ابتدا جراحي سينوس انجام شده و پس از گذشت حداقل 4 ماه از زمان جراحي كاشت ايمپلنت در ناحيه سينوس انجام ميشود كه معمولا اين مرحله نياز به انجام جراحي سينوس بسته نيز دارد .
راديو گرافي تخصصي ايمپلنت :
راديوگرافي مورد نياز جهت تشخيص عرض استخوان (CBCT) است با اين تصاوير علاوه برعرض استخوان رابطه عصب تحتاني فكي و چانه اي و سينوس ماگزيلا و همينطور زاويه استخوان ديده مي شود.
توجه داشته باشيم كه بهترين راديوگراف هم ميتواند خطا داشته باشد و نبايد صد در صد به آن اكتفا كرد و بايد مشاهدات باليني در نظر گرفته شود و در صورت نياز در حين جراحي بايد راديو گراف تكميلي انجام شود.
مراقبت هاي بعد از ايمپلنت
-پس از جراحي ايمپلنت و قراردادن پايه هاي ايمپلنت در لثه با سمت ديگر غذا بجويد و به ناحيه جراحي شده فشار نياوريد، همچنين سعي كنيد تا حداقل 7 روز پس از جراحي از غذاهاي نرم استفاده كنيد،
حتي اگر با سمت ديگر در حال خوردن غذا هستيد، بسيار قابل اهميت است كه 2 تا 3 هفته اول به پايه هاي كار گذاشته شده فشاري وارد نيايد، يعني از خوردن غذاهاي بسيار سفت همچون ته ديگ خودداري فرماييد تا روند بهبود با سرعت بيشتري حاصل شود.
- شستشوي دهان با سرم شستشو و يا دهانشويه عامل بسيار مهمي در التيام زخم لثه و همچنين جلوگيري از عفونت مي باشد، بنابراين بعد از گذشت چند ساعت از جراحي دهان خود را به صورت منظم شستشو دهيد و اين كار را روزانه چند مرتبه ( 4 الي 5 بار) تكرار كنيد، اما دهانشويه را مطابق دستور دندانپزشك مصرف كنيد كه معمولا روزي 2 مرتبه مي باشد.
در روز اول از مصرف مواد غذايي و نوشيدني هاي گرم بپرهيزيد، خوردن همه چيز بلامانع است در صورتي كه فقط سرد و نرم باشد
- احتمال ترشح خون آبه از محل جراحي به مدت 24 تا 48 ساعت پس از جراحي طبيعي است و جاي نگراني نيست، همچنين در جراحي سينوس ليفت باز، احتمال آمدن خون آبه از بيني نيز وجود دارد.
- از بيرون ريختن آب دهان با فشار خودداري كنيد و اگر آب دهان و حتي خون آبه در دهانتان جمع شد، از يك دستمال جلوي دهانتان استفاده كنيد و به آرامي محتويات دهان را در آن بريزيد و از بيرون ريختن آن با فشار بپرهيزيد، زيرا تحريك كردن زخم سبب خونريزي مي گردد.
- دارو هاي تجويزشده توسط دندانپزشك را طبق دستور مصرف كنبد و در رابطه با آنتي بيوتيك هاي تجويز شده لطفا تمام آن را مصرف كنيد و از قطع كردن آن ها به صورت خودسرانه بپرهيزيد، مدت زمان مصرف داروها چيزي حدود 7 الي 10 روز است.
- ممكن است در محل جراحي پس از گذشت 1 تا 3 روز تورم ايجاد شود كه البته اين مسئله كاملا طبيعي است، ميتوانيد پس از جراحي از كمپرس يخ استفاده كنيد، توجه داشته باشيد در صورتي كه براي شما پيوند استخواني انجام شده باشد احتمال ايجاد تورم بسيار بيشتر خواهد بود كه پس از چند روز بر طرف مي شود.
- لثه در قسمت جراحي شده ممكن است پس از چند روز تغيير رنگ پيدا كند و مايل به سفيد يا طوسي شود، اين مسئله نشانگر بهبود يافتن زخم است
- در صورتي كه خون آبه كه از محل جراحي ترشح ميكند به خونريزي شديد تبديل شود، ميتوانيد تكه اي گاز استريل شده از داروخانه تهيه كرده و با دستان تميز بر روي زخم گذاشته و به آرامي گاز بزنيد. سپس پس از مدتي خونريزي قطع مي گردد، در غير اينصورت به دندانپزشك خود مراجعه نماييد.
- در مجموع نگهداري ايمپلنت دندان بسيار مهم است و سبب ماندگاري آن در طولاني مدت مي شود
بهترين دكتر پوست , مو و زيبايي در تهران
بهترين دكتر پوست , مو وزيبايي در مشهد
بهترين دكتر پوست و مو در تهران
مزاياي استفاده از اينويزيلاين
اين ارتودنسي مزاياي بسياري دارد. ارتودنسي نامرئي مي تواند به اصلاح تعدادي از مشكلات كوچك ارتودنسي كمك كند. از جمله :
• دندان هاي روي هم افتاده
• دندان هاي با فاصله كم
• كراس بايت خفيف
• اور بايت خفيف
• آندر بايت خفيف
دلايل مختلفي مي تواند وجود داشته باشد كه چرا بزرگسالان مجذوب ارتودنسي نامرئي مي شوند
• برخلاف براكت هاي فلزي كه كاملا آشكار هستند ، اينويزيلاين تقريبا نامرئي است
• حداكثر براي ۲ ساعت مي تواند برداشته شود
• تحريك كمتري براي دندان ، لثه و گونه ايجاد مي كند
• رعايت بهداشت دهان و دندان و كشيدن نخ دندان راحتتر از ساير ارتودنسي ها است
• استفاده ي راحت و تاثير كمتر روي فعاليت هاي روزانه
انواع ارتودنسي نامرئي
• ارتودنسي نامرئي كامل
اين انتخاب براي ارتودنسي كامل است كه ترميم آنها مدت زمان درماني ۱۲ تا ۲۴ ماهه را مي خواهد.
• ارتودنسي نامرئي نوجوانان:
اين انتخاب ويژه نوجوانان است و يك نقطه آبي دارد كه به آنها نشان مي دهد كه ارتودنسي خود را چه مدت استفاده كرده اند. در اين انتخاب، براي جايگزين كردن بريج هايي كه در طول درمان مفقود مي شوند، ۶ ست ارتودنسي جايگزين هم گذاشته شده است.
• ارتودنسي نامرئي سبك:
اين انتخاب براي كساني كه ۶ دندان جلويي نامرتب دارند مناسب است و در مدت ۶ ماه به نتيجه مي رسد.
ارتودنسي نامرئي چه مشكلاتي را درمان مي كند؟
• به هم فشردگي و شلوغي بيش از حد دندانها: در اين حالت در فك فضاي كافي وجود ندارد تا تمام دندانها به راحتي و بدون همپوشاني و كج شدن در محل مناسب خود قرار بگيرند.
ميزان همپوشاني قابل اصلاح به روش ارتودنسي نامرئي يك تا پنج ميلي متر است.
• فاصله زياد بين دندان ها :گاهي به دليل رشد غيرطبيعي فك يا حركت كردن دندانها در اثر دندان غائب فاصله بين دنداني بسيار زياد است. فاصله قابل اصلاح به روش ارتودنسي نامرئي يك تا پنج ميلي متر است.
در صورتي كه ايمپلنتها با طرحها و قطرها و زواياي مختلف از هم كاشته شوند ، بهتر است كه با روكش آني به يكديگر متصل شوند و به صورت گروهي روكش شوند تا اينكه تك تك و به طور مجزا روكش شوند به اين دليل كه ميتوانند در تحمل فشارهاي جويدن به كمك هم بيايند.
ي اوربايت/ اورجت: در اين حالت دندانهاي بالا جلوتر از دندانهاي پايين قرار ميگيرد.
• كراس بايت: هم محور نبودن فك بالا با پايين باعث ميشود كه يك يا چند دندان فك بالا، واقع در جلو و يا كنار دهان، پشت دندانهاي پايين قرار بگيرد.
• برگشت جزيي به حالت اوليه: پس از اتمام دوره ارتودنسي دندان معمول، ممكن است دندانها تاحدي به حالت اوليه برگردند.
• بريس اينويزيلاين گاهي روش مناسبي براي اصلاح ناهنجاريهاي ساده بايت (مال اكلوژن) محسوب ميشود.
مقايسه ارتودنسي نامرئي و ارتودنسي فلزي ارتودنسي نامرئي براي اصلاح بعضي از مشكلات پيچيده بايت يا نامرتبيهاي دندان مناسب نيست. ارتودنسي فلزي )براكت و سيم فلزي قديمي) براي درمان اختلالهاي پيچيده توصيه ميشود
ارتودنسي نامرئي براي اصلاح بعضي از مشكلات پيچيده بايت يا نامرتبيهاي دندان مناسب نيست. ارتودنسي فلزي )براكت و سيم فلزي قديمي) براي درمان اختلالهاي پيچيده توصيه ميشود
اين بريسهاي براكت و سيمي جديدتر اختلالها را سريعتر از بريسهاي قديمي درمان ميكنند. فقط متخصص ارتودنسي ميتواند بهترين روش درمان را تعيين كند و روشهاي جايگزين مناسب را توصيه كند.
اگر ارتودنسي نامرئي مناسب نباشد، ارتودنسي فلزي براي اصلاح مشكلات زير كارآمد خواهد بود:
• به هم فشردگي يا فاصله دار بودن دندانها در حالتي كه فاصله يا همپوشاني دندانها بيش از 5 ميلي ليتر باشد.
• انحراف فك و اختلالهاي اسكلتي
• ناهمخوانيها و اختلافهاي مربوط به ارتباط فكها يا روي هم قرار گرفتن دندانها (چگونگي روي هم قرار گرفتن مفاصل فكي بالا و پايين و عضلههاي فك)
• چرخش شديد دندانها
• اپن بايت در جلو و عقب دهان
• كج بودن شديد دندانها
• چند دندان غائب در فك بالا يا پايين
شما عزيزان مي توانيد براي رزرو وقت خود با شماره 38844400 در تماس باشيد.
اين مقاله را با دوستان خود به اشتراك بگذاريد
برچسب: